Thursday, September 10, 2009

Kau begitu berharga
Puteriku, disebalik wajahmu yang ayu dan cantik itu, terdapat sebuah tengkorak yang amat mengerikan. Sedarlah duhai puteriku, segala kecantikan yang menjadi kebanggaanmu selama ini kan fana jua akhirnya, ia tidak akan kekal lama.

Namun kau jua harus tahu, kejadianmu teramat istimewa. Ketabahanmu seorang ibu, ketaatanmu sang isteri dan keayuanmu seorang puteri. Puteriku sayang, padamu ada segalanya yangg didambakan oleh para mujahid. Dirimu sangat mempesona. Lelaki yg waras boleh jadi gila kerana dirimu puteriku. Malah, dua sahabat baik juga boleh berbunuhan keranamu. Kau sangat hebat. Dari perutmu, lahirnya wali, nabi dan para syahidin. Dibawah telapak kakimu pula, adanya syurga. Air mata sucimu mampu melemahkan kaum Adam. Panahan matamu mampu mencairkn hati si dia yg telah lama membeku.

Insan segagah lelaki memerlukn insan selembut wanita. Lelaki tanpa wanita ibarat kapal tanpa nakhoda. Namun, kerana wanita lelaki tewas. Mujahid soleh memerlukn mujahidah solehah sebagai sayap kiri perjuangan. Sedangkan insan seagung Rasulullah memerlukan Khadijah untuk menyelimutinya dikala ketakutan, apatah lagi lelaki biasa. Puteri kebanggaanku, tutuplah segala perhiasanmu sebaik-baiknya kerana ia punca kepada fitnah dunia. Jangan biarkan lelaki yang tidak layak melihat segala milikmu. Dirimu terlampau mahal mengalahkan mahalnya intan permata. Malah, jika dihimpun emas segunung pun belum tentu dirimu akan mampu dimiliki. Ketahuilah puteriku, kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti. Sedarlah duhai puteri kesayanganku, kau begitu berharga.

No comments:

Post a Comment